“Аурубис България“ представи своя успешен опит за декарбонизация на CОP28

Bulgaria | сряда, 6 декември 2023 г.

• Аурубис има ясна визия и стратегия за декарбонизация и си е поставила за цел да постигне въглеродно неутрално производство преди 2050 г.

Мартин Катинов, мениджър "Енергийни проекти" в "Аурубис България", участва в специален панел „Лидерството на българския бизнес към декарбонизация на тежката индустрия“, който се състоя на 6 декември 2023 г. под егидата на Министерството на околната среда и водите на българския павилион на климатичната конференция КОП28 в Дубай. Там той представи основните предизвикателства пред които тежката индустрия в България е изправна по пътя към декарбонизация и мерките, които Аурубис България е предприела.  Конференцията КОП е организирана от ООН и е най-големият глобален форум по изменение на климата. България за първа година е представена със собствен павилион.

Предвид, че компанията е сред най-големите потребители на електричество в страната,  трудностите по пътя към въглеродната неутралност и устойчиво потребление за „Аурубис България“ са значително по-големи.

Аурубис има ясна визия и стратегия за декарбонизация и си е поставила за цел да постигне въглеродно неутрално производство преди 2050 г. Осъзнавайки, че най-краткият път към въглеродна неутралност минава през електрифициране на производството, заводът вече е успял да електрифицира съществена част от своите процеси. Следваща цел в тази посока ще бъде увеличаване производството на устойчива енергия, колкото е възможно повече от собствени възобновяеми енергийни източници. Както беше представено на презентацията в панелната дискусия, тук обаче възниква едно от големите предизвикателства, а именно изграждането на оптималния микс от собствени възобновяеми енергийни източници. В момента Аурубис развива няколко проекта за възобновяема енергия, базиращи се на различни видове ресурс – слънце, вятър, вода и отпадна топлина.

Друг важен аспект, в процеса на устойчивите енергийни ресурси в Аурубис, засегнат в рамките на конференцията, беше енергийната ефективност и стремежа за намаляване на консумацията, чрез подмяна на стари неефективни оборудвания с нови по-енергийно ефективни, както и оптимизация на процесите. В същото време планира и увеличаване на своята Рафинерия до 2026, което ще доведе до по-висока консумация с около 10%.

Третата тема, изложена от г-н Катинов, бе планираната замяна на силно емитиращите изкопаеми горива първо с газ, а след това с водород, като  очакванията са до края на 2024 да приключи газификацията на завода.
В допълнение към собствените проекти, Аурубис се ангажира и с различни социални такива, както с местните общини, така и с други организации. Подобна инициатива е проектът „Енергийни скаути“, организиран от Германо-българската индустриална камара, където от няколко години е в ролята на ментор, помагайки на екипи от ученици да разработват свои енергийни проекти, насочвайки ги да разберат колко е важно опазването на околната среда, пестенето на енергия и производството на зелена енергия.

Освен чрез медта, която "Аурубис България" произвежда и е жизнено необходима за енергийния преход, като има ключова роля за електрификацията, дигитализацията и възобновяемите източници, се работи и върху промяната в мисленето на хората относно климатичните промени.

Ивайло Георгиев

Ръководител Устойчивост и връзки с институциите

Напишете имейл