Аурубис започва новата фискална година със силен старт и очаквани печалби в горната граница на годишната прогноза

Hamburg | понеделник, 6 февруари 2023 г.

• 125 млн. евро оперативна печалба преди облагане (EBT) през първото тримесечие на 2022/23 г. - благодарение на стабилното представяне на сегмента  „Първични продукти“ с нарастващи приходи от производство
  • Добрата финансова позиция позволява ускорено изпълнение на стратегията за развитие
  • Въпреки инфлацията и по-високите цени на енергията, оперативният EBT за финансовата 2022/23 г. се очаква в горния диапазон на прогнозата

Aurubis AG (Aurubis) започва успешно новата фискална година. През първото тримесечие на 2022/23 г., което приключи на 31 декември 2022 г., производителят на мултиметали постигна оперативна печалба преди облагане (оперативен EBT) в размер на 125 млн. евро. Както се очакваше, тримесечният резултат остана под рекордното ниво от 164 млн. евро от предходната година под влияние на инфлацията и повишените цени на енергията. С оперативен ЕВТ в размер на 35 млн. евро сегментът "Рециклиране на метали" не успя да повтори силните резултати от предходната година (83 млн. евро). Въпреки това, със 108 млн. евро в сегмент "Първични продукти“, Аурубис постигна около 15% по-висок оперативен EBT в сравнение със същото тримесечие на предходната година (94 млн. евро). Приходите на Групата преди данъци по МСФО (EBT) възлизат на 71 млн. евро (предходната година: 405 млн. евро).*

През отчетния период оперативната възвръщаемост на вложения капитал (ROCE) отново надхвърли заложената от Аурубис цел от 15% и достигна 16,3% (предходната година: 17,9%).

През първото тримесечие на 2022/23 г. мрежата от металургични заводи на Aurubis продължи да показва стабилни оперативни показатели, най-вече благодарение на резултатите от българския завод в Пирдоп. Производството на концентрати там отново е подобно на много високите нива от предишната година.  В допълнение, търсенето на медните продукти на Аурубис беше голямо, което позволи на компанията да постигне по-високи приходи от продукти чрез увеличение на цените.
В сравнение с предходната година, пазарните условия за медна скрап и сярната киселина се оказаха по-малко привлекателни през първото тримесечие на 2022/23 г., в резултат на което резултатите се понижиха. Резултатите от металите също бяха по-ниски заради използваните суровини.

Аурубис продължава да стои на много стабилна финансова основа. Групата няма задължения, като в края на разглежданото тримесечие коефициентът на оперативен капитал е 54,5%. Тази финансова стабилност е в основата на ускореното изпълнение на стратегическата програма на Групата. В момента тя включва одобрени проекти за растеж в размер на около 1 млрд. евро, които ще бъдат реализирани през следващите три до четири години и след това ще допринесат с около 230 млн. евро за оперативния резултат на Групата, считано от 2026/27 г. нататък. Плановете за допълнителни проекти за растеж в средносрочен план вече са в подготвителна фаза. Те ще бъдат одобрени през тази година, след като тяхното планиране бъде завършено.

Нетни парични потоци, които варираха значително през годината, възлизат на -64 млн. евро (предходната година: -85 млн. евро), което се дължеше главно на големите запаси през разглежданото тримесечие.

Започнахме новата фискална година с много добри резултати - особено като се имат предвид високата инфлация и увеличените разходи за енергия. Непрекъснатото високо търсене на нашите продукти е ясно доказателство: светът се нуждае от металите на Аурубис. Те са от съществено значение за трансформирането на нашата индустрия и общество и за напредъка в по-устойчива посока. За финансовата 2022/23 година като цяло очакваме печалби в горната граница на прогнозата

заяви главният изпълнителен директор на Аурубис Роланд Харингс.

За фискалната 2022/23 година Аурубис очаква оперативен EBT между 400 и 500 млн. евро и оперативна ROCE между 11 % и 15 %.

През останалата част от фискалната година се очаква следните фактори да окажат положително въздействие върху годишния резултат: по-голям ръст на търсенето на мед в световен мащаб, приблизително 35 % увеличение на таксите за обработка и рафиниране на медни концентрати, значително по-висока премия за медта на Аурубис и по-голямо търсене на медни продукти.

Допълнителна информация:

Можете да прочетете пълния годишен доклад за 2022/23 г. на нашия уебсайт на адрес www.aurubis.com/en/investor-relations/publications/quarterly-reports
На 6 февруари от 14:00 ч. (централноевропейско време) компанията предложи на анализатори, инвеститори и журналисти възможността да участват в уебкаст на английски език. Връзката за достъп в режим само за слушане (не се изисква предварителна регистрация) е налична в раздела за връзки с инвеститорите на уебсайта на Аурубис:
www.aurubis.com/en/investor-relations/publications/Quarterly-Presentations.

Годишното общо събрание на Аурубис ще се проведе на 16 февруари 2023 г. и за първи път от две години насам ще се проведе присъствено. Всички съответни документи и информация са достъпни на адрес www.aurubis.com/agm.

* Тъй като резултатът по IFRS включва ефектите от измерването на колебанията в цените на металите от нереализирани сделки и други фактори, Аурубис оповестява оперативен резултат (EBT), който се различава от резултата по IFRS. Оперативният резултат до голяма степен изключва посочените ефекти от колебанията на цените на металите от нереализирани сделки и по този начин предоставя по-реална оценка на резултатите от бизнес дейността. Оперативният резултат от дейността се използва за целите на контрол в рамките на Групата.

Ивайло Георгиев

Ръководител Устойчивост и връзки с институциите

Напишете имейл