Звездите са най-близо, когато си на върха на планината

Bulgaria | вторник, 8 ноември 2022 г.

• Завърши втори модул на Лятното училище, организирано от „Аурубис България“ за децата на служителите в компанията

Програмата на Лятното училище тази година изобилстваше от различни занимания за децата на служителите. За най-големите участници в последната седмица на месец юли беше организиран специален тридневен поход в Стара планина. Най-смелите и физически най-добре подготвените деца успешно преодоляха предизвикателството като тръгнаха от село Челопеч и се изкачиха до първата спирка по маршрута хижа Кашана. Тръгвайки от там втория ден, минаха по билото на Стара планина и стигнаха до вр. Свищи плаз като пренощуваха в едноименната хижа в подножието му. За да бъде преживяването още по-интересно и запомнящо се за децата, на хижа Свищи плаз за тях бе организирана беседа със специален гост - учителя и астроном Иво Джокин, който им разказа и показа интересни факти за Космоса. Звездите са най-близо, когато си на върха на планината. След пътя нагоре третият ден беше посветен на слизане обратно в град Златица, където ги застигна сладката умора и удовлетворението от това, че са направили нещо наистина значимо.

За финал на Лятното училище тази година, бе организирано и закриващо събитие в парк „Дядовата ръкавичка“ в гр. Златица. Там се проведоха работилници на открито за децата на жителите от района, пресъздаващи част от активностите на лятното училище. Посетителите на парка имаха възможност да се включат в организираните дейности за деца и родители. Сред тях имаше творчески работилници за изработка на екипни рисунки и оцветяване на реплики на картините на местния художник Георги Златанов. В занаятчийските работилници децата се запознаваха със занаятите от близкото минало като ръкоделието например и имаха възможност да си изработят саморъчно бижу, вдъхновени от медальона на лейди Странгфорд - благодетелка, която се превръща в част от историята на село Петрич. Литературните работилници и четения на открито бяха реализирани с помощта на представители на библиотеката при Народно Читалище "Христо Смирненски - 1889" - гр. Златица, които показаха на децата книги със съвременни 3D изображения.

Организирана бе и игра за млади археолози под мотото на лятното училище „В търсене на златици“. Събитието завърши с „астро“ парти и детска дискотека на открито.

Благодарим на екипа на Образователен център „Милетия“ и персонално на г-жа Илияна Серафимова за прекрасната организация, детските усмивки и положителните емоции!